Na zijn ontstaan is het squaredansen gedurende 150 jaar onveranderd gebleven. Het was een totaal verouderde vorm van ontspanning geworden, nog slechts beoefend door enkele enthoesiastelingen.

Maar na een slaapperiode van 150 jaar kwam Henry Ford (Ford auto’s) in contact met Benjamin T. Lovett die in een vakantiekamp Cowboy dansen gaf. Mr Ford was zo weg van deze dansen dat hij het vakantiekamp kocht, en zodoende Mr Lovett als persoonlijke instructeur kreeg. Lovett werd dan aangezet om de Cowboydansen terug populair to maken. Alle publiciteit, kosten werden door Mr Ford betaald. Mr Lovett had zelfs een radioprogramma dat van kust tot kust uitgezonden werd. Deze publiciteit maakte dat Cowboydansen een rage werd, en dit was hetgeen iemand anders nodig had om het Square dansen terug nieuw leven in te blazen. Een tijd voor het begin van de populariteit van de Cowboydansen was LOYD (pappy) SHAW begonnen met een boekje te maken over wat Square dans was. Al snel bleek dat Square dansen zo streekgebonden was dat mensen die meer dan 25 km van elkaar woonden niet met elkaar konden gaan dansen. Hij vond toen dat het zijn plicht was om het Square dansen te universaliseren. Hij trok erop uit met zijn notaboekje om aan oude mijnwerkers, cowboys te vragen wat zijn wisten van het square dansen. Traag maar zeker groeide zijn lijst. Door middel van zijn demonstratiegroep “The Mountain Cheyenne Dancers” bracht hij de dansen naar de mensen, en dankzij de heersende rage werd het moderne Square dansen een succes.
Het was dus LOYD SHAW die aan de wieg van het moderne square dansen stond. Zijn werk is intussen overgenomen door de LOYD SHAW Foundation, zijn demogroep “The Mountain Cheyenne Dancers” is zelfs nu nog een begrip.