Iedereen kan komen squaredansen, jongeren vanaf 8/12 jaar samen met de ouders, jongeren vanaf 16 jaar zonder ouders tot …, ja de maximum leeftijd mag u zelf invullen, de oudste danser in onze club is ….
Omdat squaredansen op een flitsend samenspel tussen u, uw caller en 7 andere danser is gebaseerd wordt een goede aandacht voor de calls vereist. Daarom is het verboden alcoholische dranken voor en tijdens het dansen te gebruiken. Sterk geurende spijzen worden als beleefdheid tegenover de andere danser niet gebruikt voor het square dansen.
Op onze wekelijkse clubavonden dragen we onze dagdagelijkse kledij mag dus voor de dames lange broek en ook in de zomer voor de heren mag korte mouwen voor het hemd.
Maar voor demo’s of feestjes is de kleding voor de dames als de heren de z.g. “Western look”. Voor de heren bestaat dat uit : een gewone lange broek, een overhemd met lange mouwen en vooral gemakkelijke schoenen. De heren kunnen zich nog voorzien van een aantal accessoires zoals “collarpunten. bolotie. en towel”. Wat ook veel gedaan wordt is een stuk stof zoals de stof van de rok van de partner op het hemd van de heer naaien. En klein handigheidje voor de caller die de koppels nl. man en vrouw dan gemakkelijker samen kan thuisbrengen (startpositie). Voor de dames bestaat de kleding uit : een wijde klokrok of jurk, gemakkelijke schoenen (geen naaldhakken).De vrouwen dragen als accessoires een “petticoat” d.i een wijde onderrok te vergelijken met het ballroomdansen en een “pettipant” d.i. een kantjesbroek.
Wie als dame steeds de herenpositie danst mag ook een lange broek dragen.
Overwerk u niet! Squaredansen kan een zeer inspannende bezigheid zijn, vooral wanneer u er mee begint. Als u moe wordt ga dan na de tip gewoon zitten. Doe gewoon een tip niet mee.
Een tip bestaat uit een patter en een singing call. Een patter (hoedown) is een stuk muziek zonder thema waarop de caller bewegingen calld die de dansers moeten doen. De volgorde van de bewegingen ligt niet vast, het is aan de caller om een interessante choreografie op te bouwen, en aan de dansers om het te dansen. De moeilijkheidsgraad is afhankelijk van het kunne van de caller en de dansers.
Een singing call is een gekend liedje dat aangepast is aan het square dansen. De muziek is country, pop, rock, … Zodoende krijg je hier naar country songs als Drinking Champagne, Gostriders in the sky liedjes als Moody Blue, Pink Cadillac en nog veel meer.
Een singing call is eenvoudiger dan een patter omdat de muziek al eisen legt aan de te gebruiken choreografie, zodoende wordt een singing call gezien als een beloning voor de dansers na de moeilijker patter.