Om het squaredansen internationaal te maken hebben alle dansfiguren een Engelse naam. Men hoeft geen Engels to spreken om mee te kunnen doen. In de cursus worden alle dansfiguren in het Nederlands aangeleerd, de naam is internationaal. In Vlaanderen zijn er dansgroepen die een Nederlandse vertaling hebben gemaakt van het squaredansen, maar of we nu in het Nederlands zeggen “Verbreek de wiek”of in het Engels “Bend the line”, moeten we de betekenis van deze fguur nog leren. Het spijtige is dat een dansvorm die Internationaal is door een klein aantal vlaamse puristen verknoeid wordt. Het is zelfs zo erg dat er zelfs geen eenvormigheid is in de calls zodoende dat mensen die in het nederlands hebben leren squaredansen nergens anders kunnen dansen dan in hun eigen club. Ooit heeft het VDCV “volksdanscentrale vlaanderen” een werkgroep gehad om alles eenvormig to maken, maar dit heeft spijtig genoeg niets geholpen.
In ons kleine landje hebben we 6 squaredansclubs. In Nederland 10 en in Duitsland 300! In Amerika en Canada zijn er tienduizenden, maar dat is niet naast de deur. Alhoewel een squaredanser kan van Noorwegen tot Griekenland, van Libië tot Kaapstad, van Honolulu tot Nieuw Zeeland, van Parijs tot Tokyo, met andere woorden over de hele wereld bij de plaatselijke clubs dansen.
Ja zelfs in Rusland en China kan er worden gedanst.
OVERDREVEN : Nee, echt, het is de waarheid!!! Simpel vanwege het feit dat u in staat bent de namen van de 68 dansfiguren te herkennen en ze dan op de maat van de muziek uitvoert, wordt u overal ter wereld op de dansvloer als gelijkwaardige partner en vriend ontvangen! ! ! .

Hebben jullie niet de 2000 squaredansers gezien op de openingsplechtigheid van de Olympische Winterspelen 1988 in Calgary, Canada. Square dansers zijn dus echt geen exentriekelingen! ! ! .